Publicera dokument med Windows 2008 Server

Med en nyinstallerad MOSS Enterprise på Windows 2008 Server skulle jag skapa ett antal testdokument. Jag gick till mitt dokumentbibliotek, klickade på New, fyllde på med info och skulle spara. Istället för att få upp mitt dokumentbibliotek som föreslagen destination syntes enbart den egna datorn med My Document föreslagen sökväg. Försökte skriva in sökvägen manuellt men möttes bara av följande prompt:



Vadan detta?!

Efter att ha dunkat huvudet i väggen alldeles för länge hittade jag lösningen här: http://tinyurl.com/qptl8v

Huvudet på spiken! Det visade sig att featuren Desktop Experience är inte aktiveras per default när Windows 2008 Server installeras. Allt du behöver veta/göra finns i länken ovan.

Lycka till!


Snyggare URL'er

Okej. det här är kanske inte det viktigaste att tänka på - men jag gillar rena url'er, d v s utan %20. När man skapar ett dokumentbibliotek eller en lista i SharePoint så anger man dess namn, men man har ingen möjlighet att välja url. Ett dokumentbibliotek som döps till Mina Dokument får därför url'en "../Mina%20Dokument/". Inte snyggt!

Ett annat fall kan vara att man vill ha en kortare url än vad namnet är, t ex om man döper sitt bibliotek till Request For Proposal så är ../rfp/ en enklare url än ../Request%20For%20Proposal/.
 
Ett sätt att komma runt detta är att välja namn utifrån vilken url man vill ha, t ex MinaDokument. Sedan går du till adminsidan för biblioteket (klicka på Settings - Document Library Settings). Klicka därefter på Title, description and navigation (under rubriken General Settings). Nu uppdaterar du namnet till Mina Dokument och trycker OK. Detta uppdaterar namnet på dokumentbiblioteket samt länkarna i vänsternavigeringen m.m, men inte url'en.


Resultatet är en renare url till ditt dokumentbibliotek. Funkar självklart även på listor.
 
Nedan ser du skillnaderna i url'er. Den översta bilden visar resultatet utan "snyggare-url-fix", medan den undre bilden visar resultatet med fixen. Petigt? Tja, kanske... det avgör ni själva, men det handlar om max fem extra klickningar.
 

 


RSS 2.0